Riis rohelisega

Sõmera riisi valmistamine Stalik Khankishiev‘i järgi

Kolm etappi [*1]

  1. Leotamine ja pesu
  2. Keetmine
  3. Järel … ei oskagi öelda … tõmbamine /ehk/

1. Leotamine ja pesu

  • Leota riisi umbes 60 kraadise algtemperatuuriga soolases vees vähemalt pool tundi, soovitavalt kauem. [*2][*3]
  • Pese riis õrnalt soojas vees – kohtle teda nagu lapsukest – hoidu riisiteri katki tegemast 

 


 2. Keetmine

 Puista pestud ja nõrutatud riis soolasesse keeva vette  
 Sinnasamasse vala hunnik hakitud koriandrit, peterselli, basiilikut, melissi … või midaiganes.  
 Katsu riisitera hamba all, kui riis on parajalt valminud – pane nõrguma  
 Nõrutamise sõela näide  
 Määri  poti põhi võiga ja  aseta sinna  2 … 3 kihti lavaši või õhukest tainast – määri iga kiht võiga kokku.  
 Puista riis õrnalt lavašikihtidele, ta peab jääma õhuliselt
Tekitame “termose” – selleks pane riisi peale taldrik …  
 … sinna peale hästi niiskust imav rätik või mitu kihti majapidamispeberit … teate küll, see rullis ja õhuline  
Lase pliidil seista 30 … 40 … 50 minutit, temperatuur 85 … 95 – mitte mingil juhul üle 100 – kui rätik v paber märjaks läheb siis vahetage  
Eemalda “termos” ja pane riisile võitükid
 … ja valmis ongi …   
   

Märkusi

Õpetus on Stalik Khankishiev‘i kogust., tervikvideo – riis maksa lisandina on siin

  1. Riis võib olla suvaline pikateraline – “Bašmati” nt, siin “noname” riis ja  väga hea
  2. 60 kraadise vees toimuvad tärklisega mingid reaktsioonid, mis soodustavad selle väljapesu
  3. 64-66 kraadine vesi jahtub kaussi valamisel just parajaks