Sõmera riisi valmistamine Stalik Khankishiev‘i järgi
Kolm etappi [*1]
- Leotamine ja pesu
- Keetmine
- Järel … ei oskagi öelda … tõmbamine /ehk/
1. Leotamine ja pesu
- Leota riisi umbes 60 kraadise algtemperatuuriga soolases vees vähemalt pool tundi, soovitavalt kauem. [*2][*3]
- Pese riis õrnalt soojas vees – kohtle teda nagu lapsukest – hoidu riisiteri katki tegemast
2. Keetmine
Puista pestud ja nõrutatud riis soolasesse keeva vette | ![]() |
Sinnasamasse vala hunnik hakitud koriandrit, peterselli, basiilikut, melissi … või midaiganes. | ![]() |
Katsu riisitera hamba all, kui riis on parajalt valminud – pane nõrguma | ![]() |
Nõrutamise sõela näide | ![]() |
Märkusi
Õpetus on Stalik Khankishiev‘i kogust., tervikvideo – riis maksa lisandina on siin
- Riis võib olla suvaline pikateraline – “Bašmati” nt, siin “noname” riis ja väga hea
- 60 kraadise vees toimuvad tärklisega mingid reaktsioonid, mis soodustavad selle väljapesu
- 64-66 kraadine vesi jahtub kaussi valamisel just parajaks