Шакшука-Šakšuka-Shakshouka

Šakšuka-Шакшука -Shakshouka

– selle roa rahvusroogsusele pretendeerivad paljud – juudid neist ehk kõige agaraalt – seega nimetagem seda iisraeli rahvusroaks.

Vikipeedia räägib:
Shakshouka on Maghrebi roog munadest, mis on pošeeritud tomati, oliiviõli, paprika, sibula ja küüslaugu kastmes, mida tavaliselt maitsestatakse köömnete, paprika ja Cayenne’i pipraga.

Magrib on piirkond Põhja-Aafrikas. Enamasti peetakse selle nime all tänapäeval silmas ala, mis koosneb viiest riigist ja ühest vaidlusalusest territooriumist: Marokost, Alžeeriast, Tuneesiast, Liibüast, Mauritaaniast ja Lääne-Saharast.

Niipalju siis kes-kusist, nüüd: kuidas

  1. Sibul praadima
  2. veidi aja pärast – küüslauk
  3. Hakitud tšillipipar – ettevaatust … teate isegi miks ..



  4. Hakitud piprakaunad, et oleks ilusam, panin mitu värvi.
    – pilt tulemas
  5. Maitseained on hea eelnevalt kuumutada,siis annavad mõnusa lõhna:
    – Must pipar
    – Jahvatatud paprika
    – Koriander

      – Vürtsköömned – Zira – Jeera
    – Tüümian
    – Oregano
    – Basiilik
     –  … jamiskõikveel … ega kõike ei peagi panema – vaatra ise, kuidas saad
  6. Tomat – enamasti soovitatakse koor eemaldada, selleks on mitu võimalust, aga ei midagi hullu kui koos koorega.
    Mina lasin jämeda riiviga – tekib siuke löga [mina jätsin koored ka hulka]
    Kalla see teiste otsa ja lase muliseda – vedelikku ära minema vala, pigemlisa tomatimahla, kanapuljongit vms. et tuleks mahlasem.
  7. Tee munade jaoks pesa, et nad panni põhjaga kokku puutuksid …




  8. … ja munad pesadesse …
  9.  … muliseb kuni sulle paras on …
  10.  … roheline peale … vt. päisepilt
  11.  … sööd saiaga, mitte lusikaga …
  12.  … kõht täis ja pikutama …

Siin mõned asjalikud videod
Here some videos:

https://www.allrecipes.com/recipe/213717/chakchouka-shakshouka/
https://www.themediterraneandish.com/shakshuka-recipe/